Sorteren, inzamelen en verwerken van bouw- en sloopafval

FAQ inzameling en verwerking bouw- en sloopafval


Mijn werf is erg klein en laat scheiden praktisch niet toe. Wat nu?
Geldt de nieuwe wetgeving rond gescheiden aanbieden van bouw- en sloopafval (Vlarema 9) ook bij de inzameling door een IHM/professional van bouw- en sloopafval bij een particulier?

Ja. Zodra een particulier voor de inzameling van bouw- en sloopafval een beroep doet op een IHM (Inzamelaar, Handelaar of Makelaar; vb een containerdienst), is Vlarema 9 van toepassing. De IHM dient u te informeren welke fracties uit bouw- en sloopafval gescheiden moeten worden aan de bron, en welke fracties een gemengde container bouw- en sloopafval mag bevatten.

Indien u als particulier uw bouw- en sloopafval naar een plaatselijk recyclagepark brengt, moet u zich verder te informeren bij het plaatselijk recyclagepark over wat mogelijk is. Zie ook: Bouw- en sloopafval voor particulieren (vlaanderen.be)

Moet de IHM'er controleren of er voldaan is aan de uitzonderingsvoorwaarden (maximale beschikbare ruimte 40 m² en maximaal 40 m³ gemengd bouw- en sloopafval, of verslag veiligheidscoördinator)?

Deze verantwoordelijkheid ligt bij de afvalproducent. 

De IHM’er moet de afvalproducent wel informeren van de voorwaarden voor het mogen samenvoegen van recycleerbare fracties vermeld in art 4.3.2, indien de verwerker deze toch kan uitsorteren. 

Vanaf wanneer wordt de selectieve ophaling van alle stoffen opgenomen in de lijst 4.3.2 verplicht?

De selectieve ophaling is verplicht vanaf 1 juli 2024. Voor de stoffen glaswol, rotswol en bitumineuze ophaling is dit pas vanaf 1 januari 2027. 

Mogen meubels of andere huisraad uit een te slopen gebouw worden afgevoerd in de gemengde container bouw- en sloopafval?

Nee. De definitie voor bouw- en sloopafval maakt dit duidelijk. Losse elementen die geen deel uitmaken van de constructie, zijn geen fracties bouw- en sloopafval. 
 

Is gescheiden afvoeren van fracties bouw- en sloopafval enkel verplicht bij werven waarbij een sloopopvolgingsplan van toepassing is?

Ook bij kleine bouwwerven is gescheiden inzameling van bouw- en sloopafval aan de bron verplicht, mits dit praktisch mogelijk is. Zie gemengd bouw- en sloopafval voor de uitzonderingsvoorwaarden.  
 

Wat wordt bedoeld met: “26° funderingsmaterialen die niet conform de bepalingen van het eenheidsreglement gerecycleerde granulaten kunnen verwerkt worden” en “27° verontreinigde fracties bouw- en sloopafval die achteraf niet kunnen uitgesorteerd worden bij een verwerker, waarna zij voldoen aan de acceptatiecriteria van de vergunde verwerker”?

- 26° omslaat ‘minerale’ afvalstoffen die niet kunnen worden afgevoerd naar een puinbreker voor productie van gerecycleerde granulaten onder certificatie van het eenheidsreglement. Hieronder vallen dus de funderingsmaterialen die niet verwerkt kunnen worden tot gerecycleerde granulaten (gerecycleerde granulaten = betongranulaat, menggranulaat, metselwerkgranulaat, asfaltgranulaat, …). 

Vb: funderingsmaterialen die bestaan uit slakken, bodemassen…waarvoor grondstoffenverklaringen moeten worden aangevraagd. 

Foto’s van dergelijke materialen kunnen gevonden worden in de grondstoffencatalogus. 

- 27° gaat over andere dan minerale fracties die verontreinigd zijn en moeten nagesorteerd, gereinigd of gestort worden. Dit zal veelal blijken uit het sloopopvolgingsplan.

Vb: Een houten constructie waarvan een gedeelte is vervuild door een olielek. Deze vervuilde fractie dient apart ingezameld te worden en dus niet in dezelfde container als alle andere houtafval. Zoniet is dit nadien moeilijker te scheiden.

Kan een ophaler mijn container voor gemengd bouw- en sloopafval resoluut weigeren?

Ja. Wanneer bij een visuele controle afvalstoffen worden waargenomen in de container voor gemengd bouw- en sloopafval waarvoor een nultolerantie geldt, wordt het afval geweigerd door de inzamelaar, afvalstoffenbehandelaar of makelaar (IHM).  

Welke zaken kunnen ervoor zorgen dat mijn container geweigerd wordt?

Voor 4 stromen geldt een nultolerantie:

  • Gevaarlijk afval;
  • AEEA (Afgedankte elektrische en Elektronische Apparatuur)
  • KGA (Klein Gevaarlijk Afval)
  • Asbestcement, asbesthoudende en asbestverdachte materialen. 

Daarnaast zijn er fracties waarvoor er non-conformiteiten opgesteld worden, maar waarvoor geen nultolerantie geldt, zoals inboedelafval, verpakkingsafval of bepaalde materialen vermeld in de acceptatiecriteria. In dit geval wordt eveneens een non-conformiteit opgemaakt, maar kan de IHM zelf kiezen voor al dan niet aanvaarden en zelf verder nasorteren. Voor meer informatie, zie Vlarema artikel 5.2.16.5. 

Hoe verloopt de vaststelling van een non-conformiteit?

De IHM brengt de afvalstoffenproducent op de hoogte van de non-conformiteit en vraagt de afvalstoffenproducent om de betreffende afvalstof uit het recipiënt te verwijderen. Zie registreren van non-conformiteiten bij gemengd bouw- en sloopafval 

Hoe ziet een non-conformiteit eruit?

Elke non-conformiteit bevat volgende elementen:  

  • Datum van de non-conformiteit 
  • Naam, adres, ondernemingsnummer van de afvalstoffenproducent 
  • Duidelijke omschrijving van de non-conformiteit, met minstens een beschrijving van de afvalstoffen die zijn waargenomen en die onder de sorteerplicht vallen 
  • Vermelding of het recipiënt geweigerd is. 
  • Het non-conformiteitenregister dient elektronisch bijgehouden te worden. Deze kunnen op elk moment opgevraagd worden door de OVAM of een handhaver.  

Voor meer informatie, zie registreren van non-conformiteiten bij gemengd bouw- en sloopafval 
 

Waar is het centraal non-conformiteitenregister te vinden?

Afvalgerelateerde informatie & publieke lijsten -> dossiergebonden webloketten -> Webloket centraal non-conformiteitenregister 

Enkel IHM’s geregistreerd voor eural code  17 09 04 en  20 03 01 kunnen meldingen maken in het centraal register. 

Moet een vergunde inrichting bij een tweede visuele controle opnieuw een non-conformiteit van eenzelfde fout registreren, als dat door de IHM bij de eerste visuele controle al gebeurde?

Er is op vandaag geen systeem om geregistreerde non-conformiteiten door te geven aan de volgende schakel in de keten. 

Indien een IHM bij een visuele controle een sorteerfout opmerkt waarvoor geen non-conformiteit geldt, kan de IHM een non-conformiteit opstellen en het recipiënt toch meenemen. Deze IHM is dan zelf verantwoordelijk voor verder nasorteren. 
Deze IHM kan de sorteerfout dus zelf rechtzetten, maar ook verdere afspraken maken met de volgende partij (vergunde verwerker).

De vergunde verwerker moet op zijn beurt ook een nog niet geregistreerde sorteerfout registreren in het non-conformiteitenregister. Een goede afstemming tussen IHM en de vergunde verwerker is dus aangewezen. 

IHM en vergunde verwerkers hebben onderling een samenwerkingscontract waarin o.a. de verantwoordelijkheden van elke partij beschreven zijn. Zie ook Bouw- en sloopafval voor professionelen (vlaanderen.be).
 

Hoelang dient de inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of-makelaar bewijsstukken van informatieverstrekking of handelen naar voorwaarden van 5.2.16 bewaren?

5 jaar 

Mijn sorteerinrichting kan zowel bedrijfsafval als bouw- en sloopafval sorteren. Is dit toegelaten?

Ja. De stromen dienen wel steeds via een aparte batch verwerkt te worden, gelijktijdige behandeling is verboden. (Art 5.2.16.6 en volgende).
Het sorteerresidu van beide stromen moeten apart opgeslagen, verwerkt en afgevoerd worden. Deze stroom moet geregistreerd worden onder de correcte afvalcode.  

  • 19 12 64: niet onder 19 12 11 vallend, sorteer(zeef)residu van bedrijfsrestafval oorspronkelijk ingezameld als 20.03.01 
  • 19 12 65: niet onder 19 12 11 vallend, sorteer(zeef)residu van bouw- en sloopafval oorspronkelijk ingezameld als 17 09 04 
Welke afvalstromen komende van gemengd bouw- en sloopafval mag nog worden aangeboden voor verbranding, storting of reiniging?

Vlarema beschrijft in art 5.2.16.7 heel duidelijk wat een willekeurige partij van 10 m3 gemengd bouw- en sloopafval mag bevatten. Zie resultaatsvoorschriften gemengd bouw- en sloopafval.

Kunnen bedrijfsrestafval en gemengd bouw- en sloopafval op eenzelfde lijn verwerkt worden?

Ja, maar niet gelijktijdig. 
De stromen dienen wel steeds via een aparte batch verwerkt te worden, maar gelijktijdige behandeling is verboden. (Vlarema Art 5.2.16.6 en volgende).

De sorteerresidu’s van beide stromen moeten apart opgeslagen, verwerkt en afgevoerd worden.

De respectievelijke sorteerresidu’s worden geregistreerd onder de correcte afvalcode:  

-    19 12 64: 
niet onder 19 12 12 vallend, sorteer(zeef)residu van bedrijfsrestafval oorspronkelijk ingezameld als 20.03.01 
-    19 12 65: 
niet onder 19 12 12 vallend, sorteer(zeef)residu van bouw- en sloopafval oorspronkelijk ingezameld als 17 09 04

Meer informatie omtrent Eural-codes kunt u hier terugvinden: EURAL handleiding en EURAL-wizard (vlaanderen.be)

Hoe ziet de OVAM het aantoonbaar zijn van de informatieplicht?

Bewijsstukken over de individuele informatieverstrekking (Vlarema artikel 5.2.16.2) omtrent de gescheiden inzameling aan de bron (Vlarema artikel 4.3.2) kunnen zijn:

•    Mail
•    Bestelbon
•    Een document dat standaard onafscheidelijk verbonden is met het recipiënt
•    …

Kan een gecombineerd transport van (gemengd) bouw- en sloopafval samen met een afvalstof anders dan bouw- en sloopafval, zoals vb een transparante zak met verpakkingfolies?

Alle bouw- en sloopafval dient ten alle tijden gescheiden te worden ingezameld en verwerkt. Concreet komt het erop neer dat naast bouw- en sloopafval ook andere stromen wel samen kunnen worden ingezameld, zolang ze in een apart recipiënt zitten. 

De verwerker dient vergund te zijn voor de verwerking van de afvalstoffen die deze accepteert.

Vb.: 
-    KAN WEL: een grote zak verpakkingsfolies die wordt meegeleverd samen met bouw- en sloopafval. Deze zak is meteen duidelijk zichtbaar.
-    KAN NIET: een grote (transparante) zak verpakkingsfolies, bedolven onder (gemengd) bouw- en sloopafval. Bij het uitkippen van het (gemengd) bouw-en sloopafval kan de plastic zak scheuren, waardoor alle afvalstoffen door elkaar gaan. 

Welke EURAL codes moet men gebruiken bij gecombineerd transport van afvalstoffen? Vb. gecombineerd transport: zuiver puin + samengebonden hout + niet-transparante bigbag met isolatie

De OVAM verplicht gescheiden inzameling aan de bron. 

- Indien de verwerker enkel vergund is voor sorteren van gemengd bouw- en sloopafval: 17 09 04. In dit geval wordt de volledige lading in één keer gewogen. 

- Indien de verwerker enkel vergund voor opslag en overslag van niet-gevaarlijke afvalstoffen (vb puin, hout, metaal, kunststoffen …), dienen de respectievelijke eural-codes gebruikt te worden bij acceptatie. In dit geval zullen de deelfracties apart worden gewogen. 

Meer informatie omtrent Eural-codes kunt u hier terugvinden: EURAL handleiding en EURAL-wizard (vlaanderen.be)

Wat met vergunde inrichtingen waar eerst een beperkte voorsortering uitgevoerd wordt? Hoe verhoudt dit zich ten opzichte van op en overslag?

Indien beperkte voorsortering gebeurt, dient de inrichting vergund te zijn hiervoor. Wanneer het sorteerresidu niet voldoet aan de resultaatsvoorschriften, moet het sorteerresidu worden afgevoerd voor verdere verwerking naar een andere vergunde verwerker. 
Daarnaast kan het uitgesorteerde puin enkel naar de breker worden afgevoerd indien de sorteerinrichting beschikt over een KBS voor sorteren van puin.

Verschillende inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of -makelaars van 
gemengd bouw- en sloopafval of vergunde verwerkers kunnen samenwerken om 
aan de voorwaarden, vermeld in deze afdeling te voldoen. Dit dient contractueel te worden vastgelegd (zie Vlarema 5.2.16.8).
 


Team bouw

Hebt u een vraag voor dit team? Stel ze hier:

Adres
Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid