Kan ik met het bodemattest tot een overdracht overgaan?
Het bodemattest informeert de koper van een grond over de bodemkwaliteit. Voor het sluiten van een overeenkomst betreffende de overdracht van álle gronden, zowel risicogronden als niet-risicogronden, is een bodemattest noodzakelijk.
Voor overdracht van niet-risicogronden is dit de enige voorwaarde om tot overdracht over te gaan. De notaris of makelaar deelt de inhoud van het bodemattest bij ondertekening van het compromis mee aan de kandidaat-verwerver. Hij vermeldt de inhoud ook in de authentieke akte waarin de overdracht van de grond wordt vastgelegd.
Voor overdracht van risicogronden zijn er nog bijkomende voorwaarden.
Via onderstaande tools kan u de bruikbaarheid van een afgeleverd bodemattest nagaan:
De grond is niet opgenomen in het grondeninformatieregister
Betekent dit dat de grond niet verontreinigd is? Niet noodzakelijk. U weet nu alleen dat er nog geen oriënterend bodemonderzoek werd uitgevoerd.
Opgelet! Gaat het om een risicogrond? Dan kan de grond niet overgedragen worden met dit bodemattest. Er moet eerst een oriënterend bodemonderzoek uitgevoerd worden door een bodemsaneringsdeskundige in opdracht van de overdrager.
De grond is opgenomen in het grondeninformatieregister
Wanneer de OVAM een grond een eerste maal opneemt in het grondeninformatieregister, bezorgen we een bodemattest aan de eigenaar en de gebruiker van de grond. Wil een derde partij ook een attest? Geen probleem: we leveren het bodemattest af na aanvraag.
Het bodemattest van een risicogrond kan verschillende rapporten vermelden uit het onderzoeks- en saneringstraject.
Als het bodemattest van een niet-risicogrond toch informatie vermeldt, betekent dit dat er:
- Een (vrijwillig) bij de OVAM ingediend bodemonderzoek werd uitgevoerd op dit perceel waarbij men al dan niet bodemverontreiniging vaststelde.
- Een bodemonderzoek aanwezig is bij de OVAM, waarin een bodemverontreiniging is vastgesteld die tot stand kwam op een naburig perceel. In dat geval is er sprake van een verspreidingsperceel. Alle gronden waarop concentraties boven de richtwaarde worden vastgesteld neemt de OVAM op in het grondeninformatieregister.
- Een schadegeval (bijvoorbeeld een lek in een stookolietank) op het perceel plaatsvond waarbij bodemverontreiniging tot stand kwam.
Geldigheid van een oriënterend bodemonderzoek
In bepaalde gevallen vestigen we op het bodemattest de aandacht op de toepassing van artikel 64 Vlarebo-besluit bij overdracht:
Exploitatieonderzoek
Verspreidingspercelen
Wat is een verspreidingsperceel?
Als een verontreiniging tot stand komt op een kadastraal perceel A en zich verspreidt naar een kadastraal perceel B wordt B een verspreidingsperceel genoemd. Verspreiding kan op verschillende manieren gebeuren. Bijvoorbeeld doordat de vlek in de grond zich uitbreidt, doordat verontreiniging in het grondwater terecht komt en zo met de stroming van het grondwater wordt meegevoerd (onderstroming) of door atmosferische depositie.
De termen verspreiding en onderstroming worden soms door elkaar gebruikt maar in feite wordt hetzelfde bedoeld: de verontreiniging ontstond op een ander perceel en is gemigreerd.
Juridische gevolgen
De saneringsplicht ligt bij de exploitant, gebruiker of eigenaar van het perceel waar de verontreiniging tot stand kwam. In bovenstaand voorbeeld is dat perceel A. De saneringsplichtige neemt het initiatief voor de bodemonderzoeken en -sanering en draagt de kosten.
Als u als eigenaar van een verspreidingsperceel meent schade te lijden door toedoen van anderen, dan kunt u beroep doen op de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek om te trachten om schadevergoeding te krijgen van degene die de verontreiniging veroorzaakte. Het Bodemdecreet voorziet hiervoor geen aparte regeling. De OVAM kan in dergelijke zaken dan ook niet tussenbeide komen. U kunt wel rapporten van bodemonderzoek raadplegen en kopiëren als bewijslast.
Praktische gevolgen
Moet de verontreiniging gesaneerd worden? Dan kan het zijn dat op perceel B ook werken moeten plaatsvinden. De exploitant, gebruiker of eigenaar van perceel B wordt door de OVAM op de hoogte gebracht van zodra een bodemsaneringsproject wordt ingediend. Hij of zij kan dan bezwaren of opmerkingen doorgeven.
De vermelding van bodemonderzoeken en het saneringsproject op het bodemattest staat een overdracht van perceel B niet in de weg. Een niet-risicogrond kunt u overdagen met een bodemattest, ongeacht welke bodemonderzoeken er op vermeld staan.
Bodemattest voor een deel van een perceel
Eén van de voorwaarden om niet-verontreinigde delen van percelen te kunnen overdragen is dat er zich geen risico-inrichtingen bevinden op dit deel van het perceel. De notaris moet deze voorwaarde nagaan voor het deel van het perceel. Voor alle andere voorwaarden verwijzen we naar de richtlijnen bij overdracht delen van percelen.
Team klantenbeheer - bodem
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015/284.458