Risicogronden
Een grond is een risicogrond, wat betekent dit?
Er is een bodemonderzoeksplicht bij risicogronden. Er is een bodemonderzoek vereist, bij overdracht, bij sluiting, bij faillissement en éénmalig voor historische activiteiten. Afhankelijk van de soort risico-inrichting kan ook periodiek om de twintig jaar of om de tien jaar of voor de aanvraag van de vergunning een bodemonderzoek vereist zijn. Deze laatste zijn de situatierapporten.
In een eerste oriënterend bodemonderzoek onderzoekt men of een grond verontreinigd is. Zo komt men later niet voor onaangename verrassingen te staan bij overdracht van de grond of bij renovatie- of herontwikkelingsprojecten. Een verontreinigde bodem kan gezondheidsrisico’s inhouden. Wachten met bodemonderzoek kan een verontreinigingssituatie verergeren en leiden tot een hogere kost.
Wordt een bodemverontreiniging aangetroffen dan is mogelijk ook een beschrijvend bodemonderzoek en een bodemsanering noodzakelijk. Bij gemiddeld 20% van de risicogronden waarop een eerste oriënterend onderzoek wordt uitgevoerd, blijkt een beschrijvend onderzoek noodzakelijk om de aard en omvang van de verontreiniging te kennen. Bij ongeveer de helft van de gronden waarop een beschrijvend bodemonderzoek nodig is blijkt later effectief een sanering noodzakelijk.
Hoe gaat u na of een grond een risicogrond is?
U kan hiervoor verschillende bronnen raadplegen:
- de gemeente (milieudienst)
- milieu- en omgevingsvergunningen
- het bodemattest
- de bodemverontreinigingsfiche
- de woningpas
- archieven, oude luchtfoto's
- ...
Risico-inrichtingen-tool (RIT)
Decretale basis
- Bodemdecreet: artikel 2,13°, 2,14° en 6
- VLAREBO: artikel 21 en bijlage I (lijst van risico-inrichtingen waarvan de exploitatie is aangevat voor 1 juni 2015)
- VLAREM II: bijlage 1 (lijst van risico-inrichtingen waarvan de exploitatie is aangevat vanaf 1 juni 2015)
Ook interessant voor u
Team klantenbeheer - bodem
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid - Telefoon
- 015/284.458