Responsive Image

Voedsel is goud, verspillen is fout

Zonder dat we het beseffen, zijn we in Vlaanderen kampioen in het voedsel wegwerpen! Dat blijkt uit cijfers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Jaarlijks vinden we in Vlaanderen meer dan 311.000 ton gft-afval terug tussen het restafval. Brood, groenten en fruit verspillen we het vaakst, elk goed voor meer dan 35.000 ton, ook meer dan 30.000 ton bereide gerechten belandt in de vuilnisbak. Gigantische cijfers waar we iets aan moeten doen!

De Vlaamse afvalintercommunales, OVAM, Vlaco en Foodwin gaan de uitdaging aan, samen met jou. Met 3 ludieke TV-spots (link) en de campagne ‘Voedsel is Goud, verspillen is fout’ vestigen ze de aandacht op dit massale voedselverlies en willen ze dat iedereen kampioen wordt in het tegengaan van voedselverspilling. Maar ze doen dit niet alleen. Drie topatleten - Hans Van Alphen (vierde plaats tienkamp – Olympische Spelen Londen 2012) Jolien Boumkwo (Belgisch kampioene kogelstoten 2023) en Cedric Sorgeloos (zilver Belgisch kampioenschap speerwerpen 2023) gooien zich in de strijd en geven jou hun tips. 

Ga jij ook voor goud? 


Bekijk op deze kaart welke acties er in jouw buurt zijn om voedselverlies te bestrijden.

Drie eenvoudige tips tegen verspilling

winkelkar voedsel

Jolien winkelt bewust

 “Als ik ga winkelen, kijk ik vooraf wat ik nog in huis heb. Het heeft geen zin om een tweede potje geitenkaas te kopen, want 
de kans dat het na de houdbaarheidsdatum ongeopend in de vuilnisbak belandt, is groot. Dus ik probeer wel echt bewust mijn inkopen te doen. Zo maak ik een lijstje op en in de winkel kijk ik altijd naar de bederfbaarheid van 
wat ik koop. Voor verse dingen denk ik vooraf al na wanneer ik het ga kunnen klaarmaken. Lukt dat bijvoorbeeld niet binnen de 2 dagen, dan ga ik het ook niet kopen. Wat ik wel altijd in grote hoeveelheden koop, is brood. Ik 
vries dat altijd in en haal maar uit de diepvries wat ik ook effectief die dag ga opeten. Op deze 
manier vermijd ik dat ik sneller eten moet weggooien.”

Jolien Boumkwo - kogelstootster

Responsive Image

Hans bewaart eten doordacht in de koelkast 

“In onze koelkast hebben we een systeem dat er per koelvak een andere voedselsoort ligt. Daarmee behouden we het overzicht, want als je begint te stapelen, dan zie je dingen over het hoofd. In mijn koelkast, die standaard op 4° graden Celsius staat, vind je ook heel wat voorraaddozen terug. Makkelijk, overzichtelijk en correct bewaard. 
Ruiken en proeven is belangrijk om te weten of eten nog goed is, zeker bij producten die het label ‘tenminste houdbaar tot en met’ krijgen. Mijn ouders zijn landbouwers. Zij hebben me altijd geleerd om zorgvuldig met eten om te gaan en niet te verspillen. We hebben niet vaak restjes. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg om een sneetje ouder brood te eten. En is er toch nog overschot, dan geef ik het aan onze kippen."

Hans Van Alphen - discuswerper

Cedric

Cedric laat geen restjes verloren gaan

“Als ik naar de winkel ga, bekijk ik met wie we die week samen eten en met hoeveel mensen we zijn. Op basis daarvan maak ik een weekmenu en een boodschappenlijst, zodat we zeker niet te veel inkopen doen. Ik heb van thuis meegekregen om bewust om te gaan met eten. Je betaalt uiteindelijk ook voor eten dat je in de vuilnisbak gooit. Oude restjes 
brood verwerk ik in een lekkere broodpudding en van overrijpe bananen maak ik bananenbrood, voedzaam voor een topsporter. Van restjes groenten maak ik bijna altijd soep. 
Makkelijk, lekker, gezond én goedkoop. “

Cedric Sorgeloos – speerwerper

Foodwin online masterclass

Foodwin Masterclass

Ga samen met Foodwin de strijd aan tegen voedselverlies

Doe mee met de online campagne van FoodWIN en Belfius en ga samen met Jennifer van Empty the Fridge de strijd aan tegen voedselverspilling!
In video's, een live Q&A-sessie en een interactieve WhatsApp-groep geven we je gouden tips en gratis downloads om aan de slag te gaan met 'Slim en bewust kopen', 'Goed bewaren' en 'Koken met restjes'. 
FoodWIN, de expert in het tegengaan van voedselverlies, zet zich in voor een wereld zonder
verspilling. Eenvoudige oplossingen met grote impact - samen maken we het verschil!

Nog meer smakelijke ideeën
om nooit meer te verspillen

Responsive Image

Steek de Plan-eet-app op zak

Dat is een restjescoach in je broekzak. Ideaal tegen verspilling!
Responsive Image

Kook met het restjeskookboek

Een boek vol creatieve recepten om voedselverlies te vermijden.
Responsive Image

Download de Too Good To Go-app

Red de restjes van je favoriete winkels, bakkers en restaurants.