Cijfers bedrijfsafval en secundaire grondstoffen
Vanaf productiejaar 2022 gebruikt de OVAM de gegevens uit MATIS, het materialeninformatiesysteem van de OVAM, om de afvalproductie door bedrijven in Vlaanderen te schatten. In MATIS moet alle geregistreerde afvalinzamelaars en alle vergunde afvalverwerkers een aangifte doen. De vergunde afvalverwerkers moeten ook de productie van secundaire grondstoffen doorgeven in MATIS.
Tot en met productiejaar 2020 gebruikte de OVAM de gegevens van Integraal Milieujaarverslag (IMJV). Een steekproef van ongeveer 15.000 afvalproducenten moesten een IMJV invullen. Op basis van deze steekproef werd de productie van bedrijfsafvalstoffen in Vlaanderen geschat aan de hand van een extrapolatie. Sinds 2012 werd ook de productie van secundaire grondstoffen opgevraagd via het IMJV.
In de publicatie 'Bedrijfsafval en secundaire grondstoffen 2012-2022' is de methodiek beschreven. Daarnaast is de evolutie van de belangrijkste indicatoren weergegeven, samen met een aantal conclusies. Het gaat om de productie van bedrijfsafval, de ontkoppeling van afvalproductie ten opzichte van economische groei, de hoeveelheid bedrijfsrestafval en het aandeel afval dat een tweede leven krijgt.
Het Excel-bestand 'Data bedrijfsafval en secundaire grondstoffen' bestaat uit met meerdere tabbladen en bevat meer gedetailleerde cijfers, per sector en per afvalstroom.
Publicatie
U vindt meer cijfermateriaal van de OVAM en over de circulaire economie op deze webpagina's
- Kringloopcentra werking en resultaten
- Studies & cijfers zwerfvuil
- Aanbod en capaciteit voor storten en verbranden
- Cijfers huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval
- Monitoring bedrijfsrestafval
- Sorteeranalyses - samenstelling van huishoudelijk en bedrijfsrestafval
- Monitor circulaire economie Vlaanderen
Team Onderzoek en Monitoring
- Adres
- Stationsstraat 110
2800 Mechelen
Route en bereikbaarheid