Het grondeninformatieregister is uniek in de wereld. Nergens anders registreert de overheid de gegevens over een grond zo gedetailleerd.
Zodra bij de OVAM een eerste rapport van bodemonderzoek wordt ingediend, een schadegeval is gemeld of van zodra de gemeente het perceel heeft opgenomen in de gemeentelijke inventaris, wordt het perceel opgenomen in het GIR.
- De gemeente stelt een inventaris op van mogelijk verontreinigde gronden op hun grondgebied en wisselt deze uit met het GIR van de OVAM. Zo kent de OVAM de gronden waar er nog een bodemonderzoek moet gebeuren.
- De OVAM beheert alle bodemdossierinformatie in het GIR. Op basis hiervan wordt er nauw opgevolgd of (er nog) verdere maatregelen noodzakelijk zijn. Via het GIR zorgen we ervoor dat ernstig verontreinigde gronden tijdig worden aangepakt.
Een grondoverdracht is overigens ook het sleutelmoment om de gegevens in het grondeninformatieregister aan te vullen. Naast een onderzoeksverplichting bij overdracht, is er ook een oriënterend bodemonderzoek vereist bij sluiting van risico-inrichtingen of is er sprake van een periodieke onderzoeksplicht.